Понеділок, 11.12.2017, 04:46
Вітаю Вас Гість
Реєстрація
Вхід











Головна » 2017 » Лютий » 12 » Слово в Неділю про блудного сина
17:44
Слово в Неділю про блудного сина
В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!


Свята Церква поступово готує віруючих до днів покаяння, очищення від гріхів - днів Великого посту. У минулу неділю ви чули притчу про митаря і фарисея, де Господь показав нам, як ми повинні каятися і просити Господа про прощення гріхів. А нині ми чуємо притчу Спасителя про блудного сина, про те, як навіть великого грішника приймає Господь, якщо той приносить сердечне каяття у своїх гріхах. "Сказав Господь притчу оцю: Один багатий чоловік мав два сини". І ось молодший з синів просить батька, щоб той дав йому його частину маєтку. Батько не відмовив. Виділив йому частину маєтку. Через деякий час цей син узяв усе своє майно і пішов у "країну далеку" і там все розтратив, живучи блудно ".

Багатий чоловік - це Господь. Два сини: старший син - це світ ангелів, молодший - це все людство і кожен з нас. Що ж сталося з молодшим сином, тобто з людством? Адам і Єва були після створення в раю разом з Своїм Творцем, Богом Отцем, разом з ангелами. Але вони згрішили, відпали від Господа, віддалилися в "країну далеку", розточили все духовне багатство - розум, і серце, і віру, - все перекрутили. Подібними до Адама і Єви став і кожен з нас.

Кожна людина має образ Божий, кожна людина отримує найбільшу благодать, великі дари Божі при Таїнстві Хрещення, але вже з дитинства, з дитинства ми починаємо розтрачати надбання Боже, все більше віддаляючись гріхами від Бога в "країну далеку". Що таке "країна далека"? Це стан гріховний, коли душа вся сповнена таких помислів, почуттів, потягів, слів і справ, які властиві тільки дияволу, видаляють нас від Господа. І чим більш великі гріхи, чим їх більше, тим далі віддаляється людина від Бога. Так віддалилося все людство, так віддаляється і кожен з нас від Отця Небесного.

Але євангельський блудний син, коли усвідомив свою духовну убогість, коли зрозумів, що він втратив, і в якому знаходиться жахливому стані, близькому до остаточної загибелі, то, говорить Господь, він "опам’ятавшись" згадав, скільки наймитів у батька знаходять всяке задоволення, а він тут гине від духовного голоду. Стану, сказав він собі, піду до батька і скажу йому: "Отче, я більше недостойний називатися твоїм сином, але прийми мене хоч як одного з своїх наймитів".

І ось з цією думкою він встав і попрямував до Отця свого. І коли він був ще далеко, батько, як Бог Всевидючий, знаючи вже його каяття, йде йому назустріч, кидається до нього на шию, цілує його і вже не слухає слів сина, який говорить: "Отче я недостойний вже зватися сином твоїм". Він дає рабам наказ принести для сина кращий одяг, дати йому перстень на руку, взути його в чоботи і заколоти теля угодоване, щоб радіти і веселитися, бо цей син був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся. І влаштував батько бенкет, і всі раділи поверненню сина. Виражаються наочно в цій притчі слова Господа: "Радість буває на небі за одного грішника що кається".

Чиє серце не торкнеться любов батька, який, здалеку побачивши свого блудного сина, все протринькав, виснажуючи всі свої душевні і тілесні сили, біжить йому назустріч, падає на шию, цілує його, відновлює в першому гідність, гідність не наймита, як просив син, а гідність свого рідного сина? Ми знаємо і про більшу любов, ніж говорить ця притча. Ми знаємо про незбагненне, невимовне, недоступне для розуміння не тільки людей, але й ангелів милосердя Боже до занепалого роду людського і кожного з нас.

Ми знаємо, що Отець Небесний на предвічній раді з Своїм Єдинородним Сином і Духом Святим вирішив послати на землю, в "країну далеку" Єдинородного Сина Свого Господа Ісуса Христа. Сам Господь пішов у цю "країну далеку", залишивши небо, жив як простий чоловік. Він пройшов всі віки людські, не маючи гріха, піддавався різноманітним образам і гонінням: навіть явні чудеса Його хулили фарисеї; люди називали Його біснуватим, чаклуном, що має зв'язок з дияволом, ображали, гнали, нарешті, обплювали, побили і розіп'яли на Хресті. Все це перетерпів Син Божий, Єдинородний Отцю, Творець всього світу, Господь, що прийшов спасти грішника, що гине.

Ось яку любов робить нам Господь. Яким же черствим має бути серце людське, щоб не відповісти на любов Божу, щоб залишитися свідомо в гріху, в "країні далекій", де зневажається Господь порушенням заповідей, відкиданням Його, зреченням від Нього?

Яке кам'яне має бути серце, щоб не зм'якшитися, щоб не звернутися до Господа, бачачи Його безмірну, незбагненну навіть для ангелів любов до занепалого в нечистоту, загрузлого у всіх вадах людства. Навіть вищі Ангели, Херувими і Серафими не могли зрозуміти цього Милосердя Божого до людини, відпалої від Господа. Вони не могли зрозуміти, як Сам Господь бере душу і тіло людини, як Господь, Творець світу, дозволяє ображати Себе, щоб спасти рід людський, що образив Його. Але і Сам Господь знав, що дуже небагато хто увірує в Нього, що більшість відкине Його, більшість буде ображати Його, відвернеться від Нього. І все ж, незважаючи на це, Господь прийшов на землю, щоб спасти рід людський. Своєю Божественною Кров'ю Він змиває гріхи кожної людини, яка увірувала в Нього, яка звертається до Нього з покаянням, як звернувся і блудний син. Ось яку любов робить Господь людині.

Господь закликає всіх нас: "Прийдіть до Мене, всі струджені, обтяжені гріхами, спотворені душею і тілом. Прийдіть, Я вас вилікую, Я вас заспокою в Царстві Отця Небесного, де ви просвітетесь як сонце, будете в невимовній радості". "Прийдіть", - говорить Господь.

Невже ми відкинемо Слово Боже, невже і ми залишимося серед тих, які відкидають Господа, відрікаються від Нього, ображають Його і словами, і справами, які воліють жити в "країні далекій" і там загинути?

Є можливість кожній грішній людині повернутися до Отця Небесного, як повернувся блудний син. Що для цього потрібно? У притчі сказано, що цей блудний син прийшов в себе, тобто зрозумів своє падіння, зрозумів в якому жахливому стані він знаходиться, зрозумів, що цей стан ще не все, що його чекає ще більший, найгірший кінець, очікує вічна мука після смерті. Щоб уникнути цих мук і кожна людина повинна прийти в себе, повинна переглянути своє життя - не тільки справи свої і слова, але і всі свої помисли, свої потяги, кожен рух своєї душі, від великих до малих, - повинна засудити саму себе, зрозуміти в якому тяжкому моральному стані вона перебуває, і повернутися обличчям до Господа, почати благати Його, щоб Господь простив її гріхи, щоб Він прийшов до неї назустріч, як прийшов назустріч блудному синові, щоб допоміг їй побачити і відчути тяжкість гріхів своїх, дав їй істинне, щире, від усього серця покаяння, плач за гріхи свої, щоб надів Він на неї ризу чистоти первозданної, щоб дав їй на руку перстень на знак повернутої гідності, зробив її чадом Своїм.

Воістину, ми не гідні цього, і повинні б просити Господа: "Господи, не гідні ми називатися Твоїми дітьми, зарахуй нас хоча б до наймитів одинадцятої години ". І ось Свята Церква словами Самого Господа засвідчує нас, що якщо людина усвідомлює свої гріхи, якщо вона заплаче перед Господом за свою загибель, якщо вона буде благати Господа, як митар благав і бив себе в груди: "Боже, будь милостивий до мене грішного", - то Отець Небесний ніколи не відкине її, але вийде їй назустріч, обійме її, одягне її в світлий одяг чистоти, назве її не найманцем, а своїм рідним сином, влаштує бенкет, вічний бенкет в Царстві Своїм. Треба бути мертвим духовно, щоб пройти повз любов Божу, щоб не пожаліти самих себе і не зробити малого зусилля в покаянні для отримання прощення і повернення любові Отцівської, яка завжди готова назвати нас синами Своїми. Амінь.

Ігумен Никон (Воробйов), 1963 р.

Переглядів: 2583 | Додав: SERGIY_89 | Теги: Цікаве та корисне, проповіді, Новини
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Храм Миколи ПритискиОфіційний веб-сайт
^ Вгору ^