Четвер, 23.11.2017, 02:33
Вітаю Вас Гість
Реєстрація
Вхід











Головна » 2015 » Травень » 5 » Патріарх Філарет про найбільшу загрозу для України
23:21
Патріарх Філарет про найбільшу загрозу для України
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет – предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату. Великий духовний наставник та патріот України Філарет поділився з кореспондентом Руху "Ні хабарництву!” своїми роздумами про загрози корупції у розвитку нашої держави.

- Шановний Патріарше, які б Ви назвали найбільші загрози для України?

Найбільшою загрозою для України я назвав би не війну на Донбасі, а корупцію. Чому? По-перше, тому, що корупція є злом. Це гріх, який засуджується Богом та Святим Письмом. Корупція породжує недовіру до України. А якщо немає довіри, то не буде допомоги. Адже західні європейські країни хочуть бути впевнені в цільовому використанні своєї гуманітарної допомоги.

А часто буває так, що допомога зовсім не доходить до тих людей, яким вона від початку призначалася. Трапляється, що допомога, яка є безкоштовною, продається за гроші. Довіра дарувальника втрачається. Даремна така поміч. Вона служить не людям в їх потребах, а незаконному збагаченню окремих осіб. Тому корупція і хабарництво є найбільшою бідою та ворогом для України.

- Як Церква бореться з корупцією? Чи засуджує Церква тих, хто дає і бере хабарі?

Церква бореться не тільки з корупцією, але й з будь-яким гріхом – блудом, неправдою, осудженням інших, заздрістю, несправедливим збагаченням. З усіма гріхами. А корупція – це один із видів гріха. Оскільки він набрав великих сил, то і церква, і суспільство починають відкриту боротьбу з цим гріхом.

Ми прийняли церковну постанову, що жоден корупціонер не може причащатися святих Христових таїн. Мене запитували: «А як Ви виявляєте того, хто є корупціонером?» Відповідь наступна: якщо корупціонер прийшов у храм причаститися, то він повинен перед тим сповідатися. А на сповіді така людина має зізнатися, що бере чи дає хабарі. Після цього хабарник мусить покаятися. Якщо ж він не виправляється, то його до причастя не допускають. Якщо ж він не скаже правди на сповіді, то даремна ця сповідь. Вона йому нічого корисного не принесе. Навпаки, гріх посилиться.

- Чи здатні українці подолати в собі гріх хабарництва?

Здатні. Бо якби не так, то боротьба з гріхом було б взагалі неможливою. А раз ми хочемо визволитися від цього зла, то значить можемо. Але для цього потрібні великі зусилля. Зусилля не тільки влади, але зусилля кожного, хто бере, і хто дає. Ось не бери і не давай – і корупції не буде.

- Які б Ви порекомендували інструменти для кожного громадянина, щоб подолати хабарництво?

В таких відносинах найкращим суддею є cовість. Коли вимагають від тебе хабара, то cовість підказує: «Не давай!» Послухайся її! Тягнеться рука, щоб хабара взяти, а совість промовляє: «Не бери!» Бо це є гріх, який тобі користі не принесе. Тому зупиняйся! Якби так розмірковував кожний хабарник, то дуже швидко ми б цей гріх подолали.

- Багато українців підписують декларацію-зобов’язання про те, що не будуть давати та брати хабарів. Що б Ви побажали таким людям та Рухові «Ні хабарництву»?

Я побажав би, щоб цей Рух набирав силу і зміг достукатися до великих хабарників. Щоб вони нарешті припинили цю гріховну діяльність. Я підтримую бачення Руху та також підпишу Декларацію доброчесності як приклад для наслідування мирян нашої України. 

Олена Гула,
кореспондент Руху «Ні хабарництву!»

Детальніше про рух:

http://nihabarnyctvu.org.ua/


Переглядів: 1795 | Додав: Prytyska | Теги: Цікаве та корисне, Новини
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Храм Миколи ПритискиОфіційний веб-сайт
^ Вгору ^