П`ятниця, 30.10.2020, 23:43
Вітаю Вас Гість
Реєстрація
Вхід










Головна » Файли » Цікаве та корисне

Святі Отці про послух. Святитель Василь Великий
05.07.2013, 22:43
Глава 4 (продовження). Святі Отці про послух. Святитель Василь Великий

Святий Василій вельми різко висловлюється щодо тих єпископів, які зраджують віру свою заради влади і благ, супутніх їх положенню: таких він навіть не вважає архіпастирями! І тому, наприклад, радить нікопольським пресвітерам не мати нічого спільного зі своїм аріанолюбивим єпископом Фронтоном. Фактично святитель Василь спонукає їх до непокори - до святого і божественного непослуху.

Він також попереджає, що аж ніяк не слід спокушатися тим, що подібні ієрархи можуть нерідко здаватися православними і такими, що нібито мають правдиву віру: «Тільки не обманюйтеся фальшивими словами тих, хто сповіщає істинність віри. Адже вони христопродавці, а не християни, які завжди віддають перевагу жити з вигодою для себе, а не в правді. Коли вони вирішили заволодіти цією порожньою владою, то приєдналися до ворогів Христових, а коли побачили, що народ обурюється, то знову прикинулися істинно віруючими. Я не вважаю єпископом і не зараховую до ієреїв Христовимх того, хто нечистими руками висунутий на предстоятельське місце для руйнування віри».

Бажаючи висловити свою думку щодо єресі-хвороби, що вразила Церква, і просвітити пресвітерів у цьому питанні (залишивши, проте, за ними право діяти по свій розсуд), святий Василій звертається до кліру іншої єпархії, не чекаючи якогось схвалення або дозволу з боку вищестоящої церковної влади - патріарха або синоду. (Нам же часто радять брати благословення і сповіщати священноначаліє про все, що б ми не збиралися зробити - але ж і ми не робимо нічого поганого, коли разом з іншими священнослужителями і чернецтвом висловлюємося по ряду серйозних церковних і богословських проблем).

Отже, у своєму посланні святитель Василь Великий пише: «Таке моє судження. А ви, якщо маєте з нами хоч щось спільне, звичайно, погодитеся. Якщо ж ви покладаєтеся на себе, то кожен сам собі пан, а ми невинні в його крові. Я написав так не з недовіри до вас, але щоб розрішити сумнів у тих, хто знає мою думку про те, як деякі не вступали в спілкування і не подавали руки при зустрічі, а коли настав мир поспішили зарахувати себе до священицького чину».

Непримиренну позицію стосовно єресі та її прихильників святий виявляв безсторонньо: вона поширювалася і на сильних світу цього, включаючи самого імператора Валента [1], який підтримував аріан і послав єпарха [2] Модеста з наказом схилити стійкого і непохитного святителя до послуху [3]. Бо всі, підкорившись, поступилися: і патріархи, і ієрархи - непокірним був лише тільки один святий Василій. (Напевно, і тоді схильні до поступок і компромісів говорили: «Невже він єдиний має праву віру? Невже всі інші помиляються?").

Під час бесіди з Модестом, коли мова зайшла про послух імператору і про те, що всі інші давно скорилися, прославлений архіпастир так відповів єпарху:

« - Ви правителі, і не заперечую, що правителі знамениті, проте ж ви не вище Бога. І для мене важливо бути в спілкуванні з вами (чому б ні - і ви Боже створіння), втім, не важливіше, ніж бути в спілкуванні з усяким іншим з підлеглих вам, бо християнство визначається не гідністю осіб, а вірою ...

- Так і з такою свободою ніхто нині не говорив переді мною, - сказав царський посланець.

- Можливо, - відповів святий Василій, - ти не зустрічав справжнього єпископа, інакше, без сумніву, маючи справу про подібний предмет, почув би від нього такі ж слова. Бо в усьому іншому, о, правителю, ми скромні і смиренніше всякого - це велить нам заповідь. І не тільки перед такою могутністю – будь перед ким ми не підіймаємо зарозуміло брови. Але коли справа стосується Бога і проти Нього відважуються повставати, тоді, зневажаючи все на світі, ми маємо перед очима одного лише Його».

Великий вселенський святитель Василій на запитання: «Хіба слід підкорятися всякому, що б він не наказував?» - Тобто чи всіх і у всьому слід слухатися, - так відповідає ченцям: тим, для кого послух поряд з вбогістю і дівством є одним з трьох чернечих обітниць і однією з головних чеснот, не має ніякого значення, хто вимагає від нас послуху – чи той, хто вище нас за чином, або хто нижче нас. Важливо лише, наскільки те, що нам радять або ж пропонують робити, згідно із заповідями Божими, з євангельською істиною.

Відмінності в санах, чинах і посадах не повинні шкодити слухняності - слід проявляти послух навіть тим, хто нижче нас по положенню. Отже, владикам і навіть предстоятелям Церков варто прислухатися до думки нижчих за рангом, коли ті дають добрі поради, як колись святий пророк Мойсей послухався Іофора [4].

Отже, коли нас спонукають робити що-небудь згідне із заповідями Господніми або ж підштовхують до їх виконання, то цього з великим завзяттям, як волі Божої, слід дотримуватися. Однак, коли нам велять робити щось противне заповідям Божим, що спотворює або порочить їх, на це треба відповідати так само, як свого часу апостоли відповідали архієреям: «Має коритися більше Богу, більше ніж людям ...» (Діян. 5, 29) .

Тому святий Василій і вчить уникати і всіляко відвертатися від тих пастирів, які перешкоджають нам виконувати заповіді Божі, або ж схиляють творити невгодне Господу, - яким би справжнім і ревним не здавалося їх благочестя, і яке б високе положення в Церкві вони не займали: «Навіть якщо хтось дуже благородний і надзвичайно знатний, але заважає творити заповідане Господом, або спонукає робити заборонене Ним, від такого треба втікати, він повинен бути бридким для кожного, хто любить Господа».


У наступних розділах книги, які Православний Оглядач надаватиме вашій увазі, прот. Феодор Зісіс продовжує наводити ґрунтовне свідчення з праць та житія святих Отців Церкви щодо послуху (і непослуху) в Церкві Христовій.

[1] Валент II Флавій (Flavius Valens) (бл. 328-378) - імператор східної частини Римської імперії (з 364).

[2] Єпарх (грец. правитель, начальник) - у Візантії градоначальник Константинополя (з його округою), глава виконавчої влади Константинополя. Призначався і підпорядковувався безпосередньо імператору. Мав великий штат службовців, військовий загін, в'язницю; відав діяльністю пожежних. У його функції, крім судових (його вироки міг скасувати лише василевс) і поліцейських (у тому числі нагляд за перебуванням іногородніх та іноземців в столиці), входили постачання міста, регламентація ремісничого виробництва, внутрішньоміської і зовнішньої торгівлі (включаючи ціни), контроль над видовищами (організація церемоній, свят, вистав на іподромі, страт, похорону членів царської сім'ї). Він дбав про благоустрій Царгорода, про безпеку і підтримку порядку (в тому числі попередження і придушення повстань), контролював роботу всіх громадських установ, займався організацією будівельних державних робіт у місті. Під час відсутності в столиці імператора єпарх часто очолював уряд і йому підкорялися наявні в місті військові сили. Посада ця з'явилася в середині IV ст., Але після захоплення Константинополя хрестоносцями в 1204 р. фактично була скасована; в XIV ст. вона хоча і згадується, але, швидше, в якості титулу, що не має ніякого відношення до міського управління.

[3] Імператор Валент (364-378) був схилений до аріанства своєю дружиною Альбою Домнікою і став діяти на користь єретиків, починаючи усілякі гоніння на православних - за його наказом вісімдесят пресвітерів в Нікомидії посадили на корабель і підпалили, а в Антіохії багато православних були втоплені в річці. Особливо переслідувалися ченці Єгипту та Понта (північносхідна частина Каппадокії), багато з яких були вбиті. Знаючи силу святителя Василія (330-378), Валент дуже бажав схилити його до аріанства. Збираючись сам їхати до Кесарії, він спочатку послав туди єпарха - аріанина Модеста, доручивши йому привернути святого Василія до аріан, а в разі невдачі - вигнати його з міста.

Незабаром до Кесарії прибув сам Валент, якому Модест доніс, що нічого не домігся від святителя. Цар шукав нагоди поговорити зі святителем особисто. У місті не було аріанських церков, тому на Богоявлення імператор з почтом увійшов до храму, де служив святий Василій. При цьому він сам поніс до вівтаря дари, але ніхто з кліриків не торкався до них, не знаючи, чи прийме їх від єретика архіпастир. Валент до того зніяковів, що вийшов з храму. В іншій раз, коли святий Василій не служив, він запросив царя у вівтар, де багато говорив йому про догмати. Валент був захоплений бесідою з мудрим святителем. Таким чином, святий все ж був залишений на своїй кафедрі, але єпархія була розділена, і на чолі другої митрополії став єпископ-аріанин. Святитель Василь зробив крок у відповідь - щоб у разі необхідності мати голоси православних єпископів, він звів у архієрейський сан свого брата - святого Григорія Ніського і друга - святителя Григорія Назіанина, чому вони, втім, вельми опиралися.

[4] Іофор - священик мідіянський, батько Сепфори, дружини святого пророка Мойсея. «І послухався Мойсей голосу тестя свого, і зробив усе, що він говорив» (Вих. 18, 13-24).

Категорія: Цікаве та корисне | Додав: SERGIY_89 | Теги: Цікаве та корисне
Переглядів: 2375 | Завантажень: 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Храм Миколи ПритискиОфіційний веб-сайт
^ Вгору ^