Четвер, 23.11.2017, 15:46
Вітаю Вас Гість
Реєстрація
Вхід










Головна » Файли » Цікаве та корисне

Історичність Вифлеємської зірки
07.01.2013, 02:35
Особливої уваги в розгляді біблійного повіствування, яке оповідає про Різдво Господа нашого Ісуса Христа, заслуговує незвичайна зірка, яка зійшла в час з’явлення Сина Божого на землі над Вифлеємським вертепом. Ця зірка, тому, і отримала своє місце в світовій історії, як «Вифлеємська зірка». Про її історичність не дає людству забути не лише Священне Писання, але й традиційні, для православного світу – різдвяні вертепи, які в час колядок нагадують про Різдво Христове та його значення для людства.

Про те, що ця зірка не була звичайною та відомою до того астрономічній науці, говорить не лише святитель IV століття - святий Іоан Золотоустий, разом з іншим сонмом святих отців та учителів Церкви, але й представники наукового світу. Так, наприклад, англійський коментатор Євангелія від Матфея - Морісон, ще в 1899 році говорив, що зірка, котру бачили волхви, не була, насправді, зіркою, з наукового погляду, бо вона не мала ні постійностіі ні відомої відстані від землі. Також її не можна назвати планетою, котра обертається навколо сонця. Волхви, котрі ще в деяких святоотцівських працях називаються «астролатрами» (ті, що спостерігають зі зірками, як небесними світилами) – побачили на сході від себе зірку, яка світилась зовсім по – іншому, на відміну від решти зірок. При цьому, їх особливо зацікавило те, що ця зірка «народилась» в небосхилі. З’явившись, вона вказувала їм на Іудею, кличучи їх туди (Мф. 2: 1-2).
Йосиф Флавій (бл. 37 – бл. 100 рр. по Р.Х.), – єврейський історик і політичний діяч в знаменитих «Іудейских древностях», або «Іудейскій Археології» (рос. пер.: т. 1—2, СПб., 1900, репринт. вид., М., 1994.), в главах 14-17, - говорить про волхвів, що вони прийшли зі східних країн відносно Єрусалиму: Аравій, Персії, Халдеї, або інших країн, достеменно в Писанні не сказано з яких, тому і називаються «східними».

Знаменитий астроном Кеплер ( 1571 – 1630 ), при допомозі математичних вичислень, прийшов до висновку, що в рік Христового Різдва, тобто 25 грудня 749 року від заснування Риму, відбулося оптичне з’єднання планет Юпітера та Сатурну, до котрих додалась, також, планета Марс. Цей астрономічний збіг у наукових працях кеплера завжди асоціюється з часом Різдва Ісуса Христа.

Цікаво, але в Лондонській обсерваторії в 1960 – ті роки відвідувачі могли побачити відтворену англійськими астрономами картину зоряного неба в рік Різдва Христового, в сюжеті якої спостерігається яскрава зірка. На протязі світової історії людство неодноразово намагалось сперечатись з біблійним повіствуванням, але, факт, залишається фактом, і правдивість Слова Божого ніхто не наважувався піддати в останній редакції, бо Сам Син Божий говорить про нього , що жодна йота з нього не минає (Лк.16:17). А ще раніше, Слово Боже попереджає : ««Усяке слово Бога чисте, Він – щтим, хто надіється на Нього. Не додавай до слів Його, щоби Він не викрив тебе, і ти не виявився неправдомовцем» (Притч. 30:5-6).

Цеква завжди вважала, що Віфлеємська зірка була не просто астрономічним тілом, а швидше чудесним явищем: виконавши своє призначення, вона після цього зникла з неба, а коли волхви прийшли в Єрусалим, вона заховалась, щоби її не міг побачити Ірод – цар, а потім знову з’явилась. Ось чому Ірод, власне, допитував волхвів (Мф. 2: 7-9).

Феофілакт Болгарський з цього приводу нас навчає так: « Чуючи про зірку, не думай, що вона була з тих, які нам видимі: ні, то була божественна і ангельська сила, яка явилась в образі зірки. Тому як волхви займались наукою про зірки, то Господь і привів їх цим, незнайомим їм знаком… А що зірка була сила ангельська, то це видно з того, що вона яскраво світила вдень, йшла, коли йшли волхви, сяяла там, де б вони не йшли. Особливо ж з того, що вона з півночі, де Персія, на південь, де знаходиться Єрусалим, але зірки ніколи не ходять зі півночі на південь».

Категорія: Цікаве та корисне | Додав: SERGIY_89 | Теги: Цікаве та корисне
Переглядів: 1806 | Завантажень: 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Храм Миколи ПритискиОфіційний веб-сайт
^ Вгору ^